Αξιοθέατα – Τοποθεσίες – Παραλίες
Η σύγχρονη πόλη της Ερμούπολης, προικισμένη με υπέροχα αρχιτεκτονικά μνημεία, νεοκλασικά μέγαρα και αρχοντικά, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και παλαιά βιομηχανικά συγκροτήματα φανερώνει την αίγλη του παρελθόντος.










1. Θέατρο Απόλλων
Το Θέατρο Απόλλων βρίσκεται στην Ερμούπολη και είναι ένα από τα πιο γνωστά θέατρα της Ελλάδας. Θεμελιώθηκε στα τέλη του 1862 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που δούλευε τότε ως αρχιτέκτονας στο Δήμο της Ερμούπολης. Στις 20 Απριλίου 1864 έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια με την παρουσία του εμπνευστή της κατασκευής Μιχ. Σαλβάγου. Θαυμασμό προκαλεί η διάταξη του εσωτερικού χώρου, που συναγωνίζεται ευρωπαϊκά θέατρα της εποχής του: πλατεία, χώρος για την ορχήστρα μπροστά στη σκηνή, η οποία έχει πλάτος 17,5μ και βάθος 9μ., τρεις σειρές θεωρείων, υπερώο, καθώς και πλούσια μαρμάρινη και ζωγραφική διακόσμηση. Ο «Απόλλων» σχετίζεται με τέσσερα ιταλικά πρότυπα: τη Σκάλα του Μιλάνου, το ανακαινισμένο θέατρο San Carlo στη Νάπολη, το θέατρο του Castelfranco και το Teatro della Pergola στη Φλωρεντία. Αντίθετα η στήριξη της οροφής ακολουθεί το γαλλικό σύστημα του 19ου αιώνα.
2. Δημαρχείο Ερμούπολης
Η ιστορία της Σύρου περνάει μέσα από τα σκαλιά και τα γραφεία του Δημαρχείου της Ερμούπολης. Ένα στολίδι αρχιτεκτονικής του μεγάλου αρχιτέκτονα Τσίλλερ, στέκεται επιβλητικά στην πλατεία Μιαούλη στο κεντρικότερο σημείο της Ερμούπολης.
Το κτήριο κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο 1876-1891 και αποτελεί μελέτη του Ερνέστου Τσίλλερ. Τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά την πορεία της κατασκευής οδήγησαν σε αλλαγές των αρχικών σχεδίων που, πάντως, έγιναν από τον ίδιο τον Τσίλλερ που κατάφερε να δώσει στο Δημαρχείο ενιαία μορφή.
3. Μουσεία:
Η Σύρος διαθέτει αξιόλογα μουσεία. Το Πανκυκλαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πινακοθήκη Κυκλάδων, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, το Λαογραφικό Μουσείο Σύρου, η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων & το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Άνω Σύρου, είναι μερικά από αυτά.
4. Αρχαιολογικοί χώροι:
Καστρί, Χαλανδριανοί , Γράμματα, Σπηλιά Φερεκύδη
5. Άλλα αξιοθέατα:
1ο Γυμνάσιο και Δημοτικό ρολόι, Κοκκινόσπιτο, το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου,
6. Τοποθεσίες:
Πλατεία Μιαούλη, Βαπόρια, Άνω Σύρος, Απάνω μεριά, Φανάρι.
7. Παραλίες:
Αχλάδι, Αετός , Αγκαθωπές, Αρμεός , Αυλάκι, Αζόλιμνος, Αμπέλα, Αστερια, Δελφίνι, Φοίνικας, Γαλησσάς, Γράμματα, Γριά σπηλιά, Κόκκινα, Κίνι, Κόμητο, Κύματα, Λία, Λόττος, Μαρμάρι, Μέγας λάκκος, Σαντορινιοί, Βάρη, Βαρβαρούσα, Κόμιτο, Μέγας γυαλός, Φάμπρικα.
8. Μονοπάτια:
Σύριγγας-Σχιζομενές-Αυλάκι, Κάμπος–Μαρμάρι-Γριά σπηλιά-(Αμερικάνου)-Γράμματα
9. Παράδοση:
Αρχιτεκτονική (τοιχογραφίες,στεγάδια,μπαλκόνια), αναβαθμίδες, Καρνάγιο, Ξερολιθιές, Πηγάδια, Παλιές επιχειρήσεις, Ταρσανάς, Ψάρεμα Αλώνια, Γεφύρια.
10. Εκκλησίες:
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ο πλούσιος 1841(Προστάτης του νησιού και πολιούχος) Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είναι ορθόδοξος ναός στη Σύρο και πολιούχος της πρωτεύουσας Ερμούπολης. θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
Ι.Ν. Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Μητρόπολη) Θεμελιώθηκε το 1824 από τα χέρια της φτώχειας και της προσφυγιάς , τους κατατρεγμένους Χιώτες, Ψαριανούς κ.α.
Ι.Ν κοιμήσεως της Θεοτόκου 1826-1829. Στο Ναό βρίσκεται και η εικόνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). Η εικόνα είναι έργο του 1562-64, μεταξύ των πρώτων έργων του Θεοτοκόπουλου σε ηλικία 19-22 ετών. Ι.Ν Παναγίας του Καρμήλου Όρους. Βρίσκεται στην Άνω Σύρο. Η χρονολογία της πιθανόν είναι το 1640 όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στο ανώθυρο της κεντρικής εισόδου. Η σημερινή μαρμάρινη όψη είναι αποτέλεσμα της επισκευής που έγινε το 1824 από τον Τηνιακό Χατζή Σίμο με μόνο στοιχείο που πιθανόν έμεινε από την αρχική να είναι το μαρμάρινο γλυπτό που υπάρχει πάνω από την είσοδο.
Ι.Ν Ευαγγελίστριας. Ο ενοριακός ναός των Καθολικών του νησιού χτίστηκε το 1829 στη θέση παλαιότερης εκκλησίας
Σαν Τζώρτζης. Ο μεγαλοπρεπής ναός ιδρύθηκε το Μεσαίωνα και επισκευάστηκε το 1834. Αξιόλογη είναι η εικόνα στην οποία παριστάνεται ο Άγιος δίπλα στο άλογό του (και όχι, όπως κατά κανόνα, πάνω σε αυτό), με το δράκο θανατωμένο και την Αγία Ανθούσα στο πλάι του.