Skip links
Τοποθεσία

Τοποθεσία

Τοποθεσία

Ο όρμος του Αχλαδιού στον κόλπο της Βάρης

Η παραλία Αχλάδι, στα νότια του νησιού, βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος —σύμφωνα με τους ντόπιους— πήρε το όνομά του από το σχήμα, που έχουν σχηματίσει τα σπίτια του. Άλλοι πάλι λένε ότι το όνομα καθιερώθηκε όταν οι επισκέπτες αντικρύζοντας τα ήρεμα νερά του, αναφώνησαν: Αχ – λάδι!.

Το Αχλάδι βρίσκεται 8 χλμ από το λιμάνι της Ερμούπολης και 6 χλμ από το αεροδρόμιο . Είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία μέσα στον κόλπο του χωριού της Βάρης. Η πρόσβαση είναι εύκολη με λεωφορείο, αυτοκίνητο αλλά και με σκάφος, αρόδου ή στο μικρό λιμανάκι. Προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, κυρίως ψαροτούφεκο και κατάδυση.

Σε πολύ μικρή απόσταση, στη Βάρη , μπορείτε να βρείτε μίνι μάρκετ, παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ και τοπικά μπαράκια. Επίσης, λίγα μέτρα νότια του ξενοδοχείου μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγ. Αλεξάνδρου , που πολλοί έχουν επιλέξει κατά καιρούς για να τελέσουν τον γάμο τους ή τη βάφτιση του παιδιού τους.

Ib Emily Alex 6

Το νησί της Σύρου

Syros By Night
Το νησί

Η Σύρος με λίγα λόγια

Πρόκειται για ένα νησί μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με την ταξινόμηση της ΕΕ, που συνδέεται καθημερινά με την ηπειρωτική χώρα ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς. Η Ερμούπολη είναι όχι μόνο η πρωτεύουσα του νησιού αλλά και το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ η Άνω Σύρος είναι η ιστορική πρωτεύουσα.

Πολιτισμική γεωγραφία

Στη Σύρο, ο επισκέπτης θα συναντήσει τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το κοσμοπολίτικο, του κυκλαδίτικου με το νεοκλασικό, του ορθόδοξου με το καθολικό δόγμα. Η Σύρος χρωστάει την ιδιαιτερότητα της στο 19ο αιώνα, που την ανέδειξε για μια μεγάλη περίοδο σε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα αρχοντικό αέρα και μια μεγάλη παράδοση στην επιχειρηματικότητα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ένας τόπος πολιτισμού, ενώ έχει αναδειχθεί και σε έναν αξιόλογο ταξιδιωτικό προορισμό, έχοντας αποκτήσει το υποκοριστικό «Αρχόντισσα των Κυκλάδων».

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, εγκαταστάθηκαν στο νησί πρόσφυγες από τη Χίο, τη Σάμο, τις Κυδωνίες, τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο, που βρήκαν καταφύγιο εδώ. Πολύ σύντομα η Ερμούπολη διαμορφώθηκε ως ένα σύγχρονο αστικό κέντρο και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ οι Ερμουπολίτες, στην πλειοψηφία τους εύποροι και καλλιεργημένοι, έδωσαν στην πόλη τους μία πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής.

Ano Syros

Αξιοθέατα

Η σύγχρονη πόλη της Ερμούπολης, προικισμένη με υπέροχα αρχιτεκτονικά μνημεία, νεοκλασικά μέγαρα και αρχοντικά, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και παλαιά βιομηχανικά συγκροτήματα φανερώνει την αίγλη του παρελθόντος.

IMG 4464 1920x1100

Δημαρχείο Σύρου Ερμούπολης

Η ιστορία της Σύρου περνάει μέσα από τα σκαλιά και τα γραφεία του Δημαρχείου της Ερμούπολης. Ένα στολίδι αρχιτεκτονικής του μεγάλου αρχιτέκτονα Τσίλλερ, στέκεται επιβλητικά στην πλατεία Μιαούλη στο κεντρικότερο σημείο της Ερμούπολης. Το κτήριο κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο 1876-1891 και αποτελεί μελέτη του Ερνέστου Τσίλλερ. Τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά την πορεία της κατασκευής οδήγησαν σε αλλαγές των αρχικών σχεδίων που, πάντως, έγιναν από τον ίδιο τον Τσίλλερ που κατάφερε να δώσει στο Δημαρχείο ενιαία μορφή.

Θέατρο Απόλλων

Το Θέατρο Απόλλων βρίσκεται στην Ερμούπολη και είναι ένα από τα πιο γνωστά θέατρα της Ελλάδας. Θεμελιώθηκε στα τέλη του 1862 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που δούλευε τότε ως αρχιτέκτονας στο Δήμο της Ερμούπολης. Στις 20 Απριλίου 1864 έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια με την παρουσία του εμπνευστή της κατασκευής Μιχ. Σαλβάγου. Θαυμασμό προκαλεί η διάταξη του εσωτερικού χώρου, που συναγωνίζεται ευρωπαϊκά θέατρα της εποχής του: πλατεία, χώρος για την ορχήστρα μπροστά στη σκηνή, η οποία έχει πλάτος 17,5μ και βάθος 9μ., τρεις σειρές θεωρείων, υπερώο, καθώς και πλούσια μαρμάρινη και ζωγραφική διακόσμηση. Ο «Απόλλων» σχετίζεται με τέσσερα ιταλικά πρότυπα: τη Σκάλα του Μιλάνου, το ανακαινισμένο θέατρο San Carlo στη Νάπολη, το θέατρο του Castelfranco και το Teatro della Pergola στη Φλωρεντία. Αντίθετα η στήριξη της οροφής ακολουθεί το γαλλικό σύστημα του 19ου αιώνα.

IMG 4279
IMG 4943

Μουσεία

Η Σύρος διαθέτει αξιόλογα μουσεία. Το Πανκυκλαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πινακοθήκη Κυκλάδων, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, το Λαογραφικό Μουσείο Σύρου, η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων & το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Άνω Σύρου, είναι μερικά από αυτά.

Εκκλησίες

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του πλούσιου 1841 (Προστάτης του νησιού και πολιούχος). Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είναι ορθόδοξος ναός στη Σύρο και πολιούχος της πρωτεύουσας Ερμούπολης. θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μητρόπολη). Θεμελιώθηκε το 1824 από τα χέρια της φτώχειας και της προσφυγιάς , τους κατατρεγμένους Χιώτες, Ψαριανούς κ.α.

Ι.Ν κοιμήσεως της Θεοτόκου 1826-1829. Στον ναό βρίσκεται η εικόνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). Η εικόνα είναι έργο του 1562-64, μεταξύ των πρώτων έργων του Θεοτοκόπουλου σε ηλικία 19-22 ετών.

Ι.Ν Παναγίας του Καρμήλου Όρους. Βρίσκεται στην Άνω Σύρο. Η χρονολογία της πιθανόν είναι το 1640 όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στο ανώθυρο της κεντρικής εισόδου. Η σημερινή μαρμάρινη όψη είναι αποτέλεσμα της επισκευής που έγινε το 1824 από τον Τηνιακό Χατζή Σίμο με μόνο στοιχείο που πιθανόν έμεινε από την αρχική να είναι το μαρμάρινο γλυπτό που υπάρχει πάνω από την είσοδο.

Ι.Ν Ευαγγελίστριας. Ο ενοριακός ναός των Καθολικών του νησιού χτίστηκε το 1829 στη θέση παλαιότερης εκκλησίας.

Σαν Τζώρτζης . Ο μεγαλοπρεπής ναός ιδρύθηκε το Μεσαίωνα και επισκευάστηκε το 1834. Αξιόλογη είναι η εικόνα στην οποία παριστάνεται ο Άγιος δίπλα στο άλογό του (και όχι, όπως κατά κανόνα, πάνω σε αυτό), με το δράκο θανατωμένο και την Αγία Ανθούσα στο πλάι του.

IMG 4408
Karmilou
Kastri

Αρχαιολογικοί χώροι

Καστρί, Χαλανδριανοί, Γράμματα, Σπηλιά Φερεκύδη.
Δεν είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς οδηγό.

Άλλα αξιοθέατα / Τοποθεσίες

1ο Γυμνάσιο και Δημοτικό ρολόι, Κοκκινόσπιτο, το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, Πλατεία Μιαούλη, Βαπόρια, Άνω Σύρος, Απάνω μεριά, Φανάρι.

Παραλίες

Κλασικές παραλίες, φιλικές στην πρόσβαση, με άμμο ή βότσαλα, υπάρχουν στη νότια περίμετρο του νησιού. Μια περιήγηση από τον δημόσιο δρόμο επιτρέπει στον επισκέπτη να τις εξερευνήσει και να αποφασίσει. Άλλες είναι ελεύθερες και άλλες με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Δεν λείπουν οι πιο απόκρημνες και περιπετειώδεις, κυρίως στο βόρειο τμήμα, αρκεί κάποιος να τις ανακαλύψει. Για την πρόσβαση σε αυτές, είναι μια καλή ευκαιρία για πεζοπορία ξεκινώντας από την Απάνω Μεριά ή με σκάφος από το Κίνι. Σε κάθε περίπτωση, τα νερά είναι καθαρά και ασφαλή.

Αχλάδι, Αετός, Αγκαθωπές, Αρμεός, Αυλάκι, Αζόλιμνος, Αμπέλα, Αστέρια, Δελφίνι, Φοίνικας, Γαλησσάς, Γράμματα, Γριά σπηλιά, Κόκκινα, Κίνι, Κόμητο, Κύματα, Λία, Λωτός, Μαρμάρι, Μέγας Λάκκος, Σαντορινιοί, Βάρη, Βαρβαρούσα, Κόμιτο, Μέγας Γιαλός, Φάμπρικα.

Armeos2

Γαστρονομία

Σχεδόν όλα τα εστιατόρια του νησιού λειτουργούν όλον τον χρόνο για να ικανοποιήσουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες. Παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και fusion εστιατόρια, street food. Ξεχωρίζουμε το παγωτό φτιαγμένο από γνήσια υλικά και τυροκομικά από το Σα Μιχάλη με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Φυσικά, τα συριανά λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, από οικογενειακές βιοτεχνίες, που μπορείτε να βρείτε σε πολλά σημεία. Μην εκπλαγείτε αν δείτε πωλητές με παραδοσιακή ενδυμασία να εισβάλλουν και να τα πουλάνε μέσα στο καράβι, όσο αυτό βρίσκεται στο λιμάνι της Σύρου.

Shutterstock 149183030
IMG 4887

Νυχτερινή ζωή

Η Σύρος δεν φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, ωστόσο θα βρείτε cosy μπαράκια, κυρίως στην παραλία της Ερμούπολης και στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, αλλά και σποραδικά στα παραλιακά χωριά της.

Αγορές

Χωρίς να έχει αμιγώς τουριστικά καταστήματα, η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα ιδιαίτερων καταστημάτων με είδη δώρων, συνήθως χειροποίητα και ιδιαίτερης αισθητικής. Επίσης, στην Ερμούπολη θα βρείτε όλων των ειδών τα εμπορικά καταστήματα, περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη, που εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες, με συγκρατημένες τιμές. Η βόλτα στην οδό Χίου είναι εμπειρία.

Συγκοινωνίες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Το λιμάνι της Σύρου, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ερμούπολης προστατευόμενο από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στις Κυκλάδες λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Από εκεί αναχωρούν καθημερινά δρομολόγια προς το λιμάνι του Πειραιά, ενώ υπάρχουν πλοία που εκτελούν ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και συνδέουν τη Σύρο με όλα τα νησιά των Κυκλάδων (ακόμα και τα πιο μικρά). Δρομολόγια γίνονται και προς τα Δωδεκάνησα αλλά και προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Λιμάνι Ερμούπολης (για ελλιμενισμό πλοίων της γραμμής, κρουαζιερόπλοιων αλλά και μαρίνα μικρών σκαφών) και Μαρίνα Φοίνικα.

Αεροπορική σύνδεση

Κρατικός Αερολιμένας Σύρου "Δημήτριος Βικέλας" (πτήσεις εσωτερικού). Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της Ερμούπολης, εκτελούνται σχεδόν καθημερινά δρομολόγια από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανάλογα με την εποχή.

ΚΤΕΛ Σύρου

Λειτουργεί από 1946, και σήμερα έχει αφετηρία απέναντι από τη νέα προβλήτα του λιμανιού. Το καλοκαίρι, η συχνότητα των δρομολογίων προς τα χωριά και τις παραλίες του νησιού είναι 30 λεπτά σε 24ωρη βάση. Τον χειμώνα η εξυπηρέτηση είναι μειωμένη. Τα δρομολόγια είναι αναρτημένα στις στάσεις, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε έντυπα από την αφετηρία ή ψηφιακά μέσω ενημερωτικών σελίδων.

Αστικά λεωφορεία

Από το 2003, σε όλη την Ερμούπολη εξυπηρετούν τα Mini Bus που κάνουν τον γύρο της Ερμούπολης, από τη μία άκρη ως την άλλη. Είναι δωρεάν και η συχνότητα είναι συνήθως 15’-20’. Το καλοκαίρι, λειτουργούν μέχρι αργά τη νύχτα. Έτσι, ουσιαστικά μπορεί κάποιος να αφήσει το αυτοκίνητο στις παρυφές της Ερμούπολης και να αποφύγει το μεγάλο πρόβλημα πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Άλλες συγκοινωνίες

Υπάρχουν ταξί που εδρεύουν στην Ερμούπολη και πραγματοποιούν δρομολόγια τόσο εντός της πόλης όσο και σε όλα τα χωριά του νησιού. Ο επισκέπτης πρέπει να γνωρίζει ότι σπάνια σταματάνε στον δρόμο, καθώς υπάρχει αφετηρία στην Πλατεία Μιαούλη και στην Πλατεία Ηρώων, ενώ κάποιος μπορεί αν καλέσει ταξί από οπουδήποτε χωρίς επιπλέον χρέωση δρομολογίου.

Επίσης, υπάρχουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα, ενώ τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να δημιουργούνται μικροί ποδηλατοδρόμοι και παρέχονται ποδήλατα προς ενοικίαση.

Syros Port
Explore
Drag