HOTEL EMILY

Ο κόλπος της Βάρης και ο όρμος του Αχλαδιού

Η παραλία Αχλάδι, στα νότια του νησιού, βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος – σύμφωνα με τους ντόπιους – πήρε το όνομά του από το σχήμα, που έχουν σχηματίσει τα σπίτια του. Άλλοι πάλι λένε ότι το όνομα καθιερώθηκε όταν οι επισκέπτες αντικρύζοντας τα ήρεμα νερά του, αναφώνησαν: Αχ – λάδι!. Το Αχλάδι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Ερμούπολη  και ανήκει στην κοινότητα της Βάρης. Είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία. Η πρόσβαση είναι εύκολη με όλα τα μέσα αφού διαθέτει μέχρι και ένα μικρό λιμανάκι όπου η προσέγγιση με σκάφος γίνεται εύκολη.

Η παραλία Αχλάδι, στα νότια του νησιού, βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος – σύμφωνα με τους ντόπιους – πήρε το όνομά του από το σχήμα, που έχουν σχηματίσει τα σπίτια του. Άλλοι πάλι λένε ότι το όνομα καθιερώθηκε όταν οι επισκέπτες αντικρύζοντας τα ήρεμα νερά του, αναφώνησαν: Αχ – λάδι!. Το Αχλάδι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Ερμούπολη  και ανήκει στην κοινότητα της Βάρης.

Είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία. Η πρόσβαση είναι εύκολη με όλα τα μέσα αφού διαθέτει μέχρι και ένα μικρό λιμανάκι όπου η προσέγγιση με σκάφος γίνεται εύκολη.

Στο Αχλάδι, θα ικανοποιηθούν ιδιαίτερα και όσοι ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ είτε με το ψαροτούφεκο και την κατάδυση.

Το εκκλησάκι του Αγ. Αλεξάνδρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικές τελετές.

Εκτός από την πανέμορφη αμμουδιά σε μικρή απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων στην Βάρη, βρίσκονται mini markets, ταβέρνες, τα καφέ και τα μπαράκια καθώς και η στάση του λεωφορείου.

Το νησί της Σύρου και ο νομός Κυκλάδων

1. Γενικότερα στο νησί θα βρείτε:
Εστίαση: Το 2014 στην Σύρο έχουν καταγραφεί 94 εστιατόρια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ελληνική ή μεσογειακή κουζίνα. Μερικά από τα τοπικά προϊόντα της Σύρου είναι τα λουκούμια, οι χαλβαδόπιτες και το τυρί Σαν Μιχάλη.

Νυχτερινή ζωή: Η νυχτερινή ζωή επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα Ερμούπολη με αρκετά μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Αγορές: Ερμούπολη Η αγορά της Ερμούπολης εκτείνεται στα σοκάκια περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη με καταστήματα ενδυμάτων αλλά και τοπικών προϊόντων, όπως αυτά στην οδό Χίου.
2. Γεωγραφία - Τουρισμός
Η έκταση του νησιού είναι 84 τ.χλμ. και απέχει 83 ναυτικά μίλια από το Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Πρωτεύουσά του νησιού, είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων που το 2011 αντικαταστάθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου . Έδρα της περιφέρειας παραμένει η Ερμούπολη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού όπως ο Γαλησσάς, ο Φοίνικας και η Ποσειδωνία. Ο επισκέπτης εδώ θα συναντήσει τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το κοσμοπολίτικο, του κυκλαδίτικου με το νεοκλασικό, της ορθόδοξης παράδοσης με την καθολική. Η Σύρος χρωστάει την ιδιαιτερότητα της στο 19ο αιώνα, που την ανέδειξε για μια μεγάλη περίοδο σε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα αρχοντικό αέρα και μια μεγάλη παράδοση στην επιχειρηματικότητα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ένας τόπος πολιτισμού, ενώ έχει αναδειχθεί και σε έναν αξιόλογο ταξιδιωτικό προορισμό.
3. Ιστορία
Με μία πλούσια ιστορία που ξεκινά από την προϊστορική εποχή, η Σύρος έχει παράλληλη ιστορική πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων η οποία διαφοροποιείται τα νεότερα χρόνια, όπου άκμασε και αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 εγκαταστάθηκαν στο νησί πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Χίο, τη Σάμο, τις Κυδωνίες, τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο, που βρήκαν καταφύγιο εδώ. Πολύ σύντομα η Ερμούπολη διαμορφώθηκε ως ένα σύγχρονο αστικό κέντρο και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ οι Ερμουπολίτες, στην πλειοψηφία τους εύποροι και καλλιεργημένοι, έδωσαν στην πόλη τους μία πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής. Ως τουριστικός προορισμός εμφανίζεται τη δεκαετία του 1980, αποκτώντας τη φήμη της "Αρχόντισσας των Κυκλάδων", χάρη στα εκατοντάδες αρχοντικά της Ερμούπολης.
4. Σχετικά με τις Κυκλάδες
Ο νομός Κυκλάδων ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα από συνολικά 147 νησιά και νησίδες. Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από 24 κατοικημένα νησιά και δεκάδες ακατοίκητα. Οι Κυκλάδες ξεχωρίζουν για το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, άνυδρο με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο και την ελάχιστη βλάστηση. Έχουν να επιδείξουν σημαντική πολιτισμική κληρονομιά, που οφείλεται τόσο στην λαϊκή παράδοση και τέχνη, όσο και τη λόγια καλλιτεχνική παραγωγή. Τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων συνδέονται μεταξύ τους ακτοπλοϊκώς, καθώς και με το λιμάνι του Πειραιά ή τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.